10 gode med pesto

Min nyeste blogidé som jeg omtalte i går får sin præmiere i dag.

Som jeg nævnte, er tanken at “10 gode” skal veksle mellem madinspiration og et socialt/bæredygtigt perspektiv.

“10 gode” er ment som en kærlig skulder når du synes du mangler lidt lys, hvad enten det er i køkkenet eller når du finder dig selv i det mindste musehul, hvad enten det er af personlige grunde eller fordi du er tæppebombet med dårlige nyheder fra medierne.

“10 gode” skal give dig håb og gejst på en overskuelig måde, så du igen finder energi til at handle!

 

Og lad os så komme i gang…

 

Pesto

Pesto

Har du nogensinde tænkt over hvor mange måder der findes at lave pesto på?

Og ja jeg er godt klar over at der findes nogen der mener at rigtig pesto udelukkende er den med pinjekerner, basilikum, parmesan og olivenolie, meeeeen er det ikke lige er gøre det kedeligt nok?

Det synes jeg.

Så her er 10 forskellige måder at lave pesto til din pasta, fisk, kylling, grøntsager, ris, kartofler etc.

Alle faste oste der minder om parmesan kan bruges.

Nødder ristes på en tør pande, dog ikke valnødder og hasselnødder (med mindre du afskaller).

Jeg bruger bl.a. hasselnødder, valnødder, mandler, paranødder, pecan, pinjekerne, solsikkerkerner, græskarkerner og peanuts. Derudover kan du erstatte nødder med flager, ærter, bønner, linser og kogte kerner af korn, men det kan godt være lidt udfordrende at optimere smagen på dem, men prøv dig frem.

De koldpressede olier kan være en anden måde at variere smagen, lige som skal af citrus og chili eller bagte peberfrugter kan skabe sødme, syre og stærkt i pestoen.

Jeg laver pesto ved at blende krydderurter først, dernæst nødder og til sidst ost. Ønsker du lidt større stykker af nød vil jeg foreslå at venter til alt er jævnt før du tilsætter nødder og til sidst olie efter behov.

I det følgende er det underforstået at salt og peber bruges til at smage til med.

  1. Den første er naturligvis nød til at være den førnævnte klasikker: Basilikum, ristede pinjekerne, olie (jeg foretrækker en smagløs en) og parmesan. Denne kan evt. havde glæde af citronskal og/eller hvidløg.
  2. Persillepesto med ristede mandler og en fast ost. Der er ingen der siger det skal være en parmesan, en Vesterhavsost fungerer også godt. Olie efter behov.
  3. Tomatpesto, på soltørrede tomater, hvidløg, pinjekerner, parmesan og olie.
  4. Pesto på ristede svampe. Svampe bagt eller tørristet på panden evt. med en smule frisk timian eller rosmarin, hvidløg, parmesan og olie.
  5. Pesto på ramsløg. Samme fremgangsmåde, brug gerne hasselnødder. Når purløgene blive stride børster og ikke er så sjove, hen på sommeren kan de bruges evt. med andre krydderurter (persille f.eks.).
  6. Revet bagt bagt eller rå rodfrugt f.eks. selleri eller rødbede blendes med parmesan, nødder olie og hvidløg. Lidt fint hakket chili kan give kant. Det kan være sjovt at smage forskellen på hvad den helt søde mandel gør her sat op imod hasselnød eller græskarkerner.
  7. Quinoa-pesto, hvor quinoaen erstatter nødder og du derefter kan vælge krydderurter og ekstra nødder/kerner efter ønske.
  8. Frisk blendet kål eller andet grønt som er relativt tørt, f.eks. blomkål, broccoli, spidskål, rødkål, gulerod eller spinat kan alle bruges som nye sjov måder at lave dip, marinade eller pestosauce på.
  9. Grovhakket pesto hvor alt hakkes i hånden. F.eks med fennikel, appelsinskal, parmesan og lidt nødder.
  10. Den sidste der skal nævnes er den allemest uforudsigelige. Den man aldrig helt kan regne med, men det er også den der nogen gange ender med at smage allerbedst. Pestoen hvor du blander alle de friske grønne krydderurter du kan finde. Brug højest en smule af de træede  krydderurter(rosmarin, timian, løvstikke og estragon er også lige krads nok). Blend det hele med ost og nødder, gerne forskellige slags nødder. Du kan f.eks. bruge basilikum, persille, oregano, merian, purløg, citronmelisse, mynte og hvad du ellers kan komme i tanke om. Ruccola kan også bruges i små mængder eller udelukkende som en rigtig ruccolapesto.

En lille krølle der kan give et sommeragtigt præg er lidt hindbær eller jordbær og i forsommeren hyldblomst.

Mini krukker I Netto har jeg fundet de her små glas og nu tænker jeg at det måske kunne være hyggeligt at tage en med som mini-værtindegave. Du ved, der hvor man ikke forventes at have noget med og så kommer med en lille hjemmelavet ting total surprise😊😊😊.

 

God eventyrlyst udi pestoverdnen!

Charlotte

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *