Årstiderne…

Oversigten længere nede på siden, har jeg lavet til min bog, som jeg måske skal overveje at give et navn snart.

Det er ikke fordi jeg mangler idéer, faktisk tværtimod!

Her er dem jeg har foreløbig:

Madmagi i hverdagen

Mad uden opskrift

Mad i samspil

Årstidsmad

Smag dig frem

Oprør mod opskriften

Danmark i sæson

Vejen til smagen

Find din (mad)smag

Smag uden opskrift

Men jeg er altså ikke landet på noget endeligt endnu! Men kan bedst lide den sidste for tiden. Synes den er mest dækkende.

At jeg nu har arbejdet med den målrettet i ti måneder og ikke er færdig endnu suuuuk… Okay et skridt af gangen, nyd processen, tro på det, ja ja skal nok..

Jeg har det bare svært med at det tager så lang tid.

I dag tænker jeg lidt, at en af mine udfordringer er at bogen og bloggen skal arbejde sammen.

Så når jeg først tænkte at jeg ville lave hele bogen færdig, med billeder og alt, så hælder jeg lige nu til at jeg er nød til at arbejde med begge dele på samme tid.

 

 

 

Men jeg vil gerne løfte lidt af sløret for hvad min unavngivne bog kredser om.

Bogen bygger på lettilgængelige danske råvare der følger den danske sæson. Derfor er bogen også inddelt i de fire årstider og listen herunder er lavet til bogen som inspiration til hvad der er at arbejde med hvis du ønsker at støtte en bæredygtig udvikling og mindske forbruget af importerede fødevare.

Jeg synes listen hører til her da den er en del af det samspil der skal opbygges mellem bog og blog.

Grøntsager:

Agurk                         Rå, grillet                   Sød, bitter og helt sin egen (agurk kan trods sin milde smag overtage en ret)

Artiskok                     Tilberedt                   Helt sin egen

Asparges                    Rå, tilberedt               Umami

Aubergine                  Tilberedt                    Bitter (kan aftage med ex. saltning)

Blegselleri                  Rå, tilberedt               Bitter

Blomkål                      Rå, tilberedt               Bitter til sød

Broccoli                      Rå, tilberedt               Bitter til sød

Bønner (grønne)       Rå, tilberedt               Bitter til sød

Carl Johan-svampe     Tilberedt                    Umami

Fennikel                     Rå, tilberedt               Bitter til sød (lakridsagtige noter)

Forårsløg                   Rå, tilberedt               Stærk, sød (som tilberedt)

Glaskål                       Rå (tilberedt)              Bitter til sød

Grønkål                      Rå, tilberedt               Bitter

Grønært                     Rå, tilberedt               Sød, bitter

Græskar                     Tilberedt                    Sød

Gulerod                      Rå, tilberedt               Sød, bitter

Hvidkål                      Rå, tilberedt               Stærk, sød, bitter

Hvidløg                      Rå, tilberedt               Stærk, sød, bitter

Kantareller                 Tilberedt                    Umami

Karotter                     Rå, tilberedt               Bitter til sød

Kartofler                     Tilberedt                    Sød (fra bitter)

Kinakål                       Rå, tilberedt               Fra stærk til mild, bitter

Lucernespire              Tilberedt                    Jordet smagsnote

Løg                             Rå, tilberedt               Stærk, sød, umami

Majroe                        Tilberedt                    Bitter

Majs                           Rå, tilberedt               Sød

Pastinak                     Rå, tilberedt               Sød, bitter

Peberfrugt (chili)        Rå, tilberedt               Sød, stærk

Peberrod                    Rå, tilberedt               Stærk

Perleløg                      Rå, tilberedt               Stærk til sød

Persillerod                  Rå, tilberedt               Bitter til sød

Porre                          Rå, tilberedt               Stærk til sød, umami

Radise                        Rå                               Stærk

Rosenkål                     Rå, tilberedt               Bitter, stærk

Ræddike                     Rå, tilberedt               Stærk

Rødbede                     Rå, tilberedt               Bitter til sød (kan have lidt jordagtig smag

Rødkål                        Rå, tilberedt               Bitter til sød

Rødløg                        Rå, tilberedt               Stærk til sød

Salater                        Rå                               Bitter til sød

Savoykål                     Rå, tilberedt               Bitter til sød

Selleri                         Rå, tilberedt               Bitter til sød

Skalotteløg                 Rå, tilberedt               Stærk til sød

Spidskål                      Rå, tilberedt               Bitter til sød

Spinat                         Rå, tilberedt               Bitter

Sølvbede                     Rå, tilberedt               Stærk, bitter, sød

Tomat                        Rå, tilberedt               Sur, sød, umami

Ærter                         Rå, tilberedt               Bitter til sød

 

Frugt

Blommer                    Rå, tilberedt               Sur til sød

Blåbær                        Rå, tilberedt               Sur til sød

Boysenbær                 Rå, tilberedt               Sur til sød

Brombær                    Rå, tilberedt               Sur til sød

Gojibær                      Rå, tilberedt               Sur til sød

Hasselnød                   Rå, tilberedt               Bitter til sød

Kastanje                     Tilberedt                    Bitter til sød

Hindbær                    Rå, tilberedt               Sur til sød

Hyben                        Rå, tørret, syltet         Sur til sød

Hyldebær                   Tilberedt                    Sur

Jostabær                     Rå, tilberedt               Sur til sød

Kirsebær                    Rå, tilberedt               Sur til sød

Kvæde                        Tilberedt                    Sur

Mirabeller                  Rå, tilberedt               Sur til sød

Morbær                      Rå, tilberedt               Sur til sød (meget sød)

Morel                         Rå, tilberedt               Sur til sød

Multebær                   Rå, tilberedt               Sur til sød (meget aromatisk)

Pære                           Rå, tilberedt               Sur til sød

Rønnebær                   Tilberedt (evt. frost)   Sur til mildere (sødere)

Ribs                            Rå, tilberedt               Sur til sødere

Solbær                        Rå, tilberedt               Sur til sødere

Stikkelsbær                Rå, tilberedt               Sur til sødere

Tyttebær                    Tilberedt                    Besk som rå

Valnød                        Rå, tilberedt               Bitter, sødlig

Vindruer                    Rå, tilberedt               Sur til sød

Æble                           Rå, tilberedt               Sur til sød

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *