Brændnældesuppe på bål…

 

… har været på menuen i dag.

Og da jeg blev spurgt om opskriften, tænkte jeg at jeg nemmest kunne skrive her på siden, hvordan jeg gør.

For det er mere en fortælling end en rigtig opskrift. Jeg er nemlig ikke vildt stor fan af opskrifter og derfor har bogen jeg arbejder på, og som tyvstæjler al min tid fra Esskocha pt, også en arbejdstitel der hedder:

Mad uden opskrift

Det er ikke fordi jeg ikke bruger opskrifter overhovedet. Jeg følger dem bare sjældent slavisk, men bruger dem mest som inspiration. Når jeg så endelig lægger mig selv i opskriftstrøjen, så ender jeg meget tit med at blive skuffet. Det bliver ikke som jeg vil have det, og i processen har jeg vidst lavet et ansvarsfralæggende krumspring som gør at jeg synes jeg kan give den der har lavet opskriften skylden for resultatet!!!

Men faktisk tror jeg at fejlen ligger i at min smag er en anden end den det har lavet opskriften. Jeg tror også at råvare og disses smag varierer, ligesom størrelsen på én citron jo heller ikke er ens fra dag til dag!

Så på vejen hen til den smag jeg vil have, er jeg altså selv nød til at tage et ansvar. Og det gør jeg så bedst ved at smage løbende og kende virkningen af særligt surt, sødt, bittert og salt som spiller ufattelig meget sammen og også påvirker hvert enkelt fødevares individuelle smag eller niveau af umami om du vil. Sammen med konsistens og udseende er smag det der gør det at lave mad så spændende.

Og der er også derfor jeg ikke vil komme med præcise opskrifter. For jeg ønsker at du selv skal opleve det fantastiske ved selv at være herre over og have det fulde ansvar for at din mad bliver god. Måske bedre end god. For dig. Måske ikke for alle andre, men det er altså også en umulighed.

Vi har simpelthen ikke samme smag alle sammen!

 

So here we go. My way😉.

 

Brændnældesuppe uden præcis opskrift😊:

  • Smagsneutral olie
  • Fint strimlet løg og hvidløg, sauteres i olien
  • Snittede gulerødder, pastinakker og persillerod vendt med salt og peber tilsættes
  • Hønsefond plus vand
  • Kyllingekød i passende stykker vendes i suppen
  • Kartofler i tern bagt i ovn til de er møre. Jeg holder dem ude af suppen for at undgå kartoffelsmag.
  • Brændenælde-topskud. Vasket og snittet/hakket. Tilsættes suppen når grøntsagerne er næsten mører
  • Asparges i grove snitter, tilsættes suppen når den er smagt til og næsten færdig
  • Smag til med salt og peber. Igen!
  • Server suppen med kartoffeltern og brød evt. et fuldkorns-foccacia-agtigt et, med lidt flagesalt og smurt med olie og hakkede brændenælder på toppen

Supper kan koges ind/reduceres som saucer også kan, hvis du synes smagen er for tynd. Ellers er den hurtigste vej mere fond, hvis du ikke har tid til den proces.

Velbekommen 🌿

 

 

2 thoughts on “Brændnældesuppe på bål…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *