To sider af samme farve

Baseret på (næsten) benhårde solide facts, kommer jeg nu med et indlæg du måske (måske ikke) selv har tænkt over!

Først min egen indgangsvinkel til historien.

Som nyansat på Hotel Marriott, blev jeg tilbage i 2005 udstyret med to små pamfletter som vi alle hver især skulle bære med vores uniform og som blev gennemgået hver dag ved “tastepanel”, hvor vi smagte og talte om dagens menu. På forsiden af den ene var der en sort kok som jeg ikke kiggede nærmere på, men inde i hovedet fik til at være en af mine kollegaer.

I går sidder jeg så og hygger foran fjerneren og selvom min kilde for det følgende nok ikke er af mega seriøs karakter, så lader jeg lige som om, at Netflixserien “A good wife” godt kan tale sandt når de i et afsnit, påstår at der er videnskabeligt belæg for at mene at hvide mennesker ikke opfatter detaljer hos sorte mennesker ligeså godt som hvis det var et andet hvidt menneske de så på.  At det så også skulle gælde den anden vej rundt og mellem andre racer gør det da bare mega meget mere interessant! For betyder det så, at det er derfor vi har sværere ved at blande os, racer imellem? Er det fordi vi ikke kan afkode og læse de detaljer vi kan, hos andre af samme farve? Er det en af logikkerne bag grupperinger af alle slags, som vi måske skal lære mere om?

Hvis du skulle være så heldig at møde et kuld små nuttede sorte labradorhvalpe, så har de nok fået forskellig farve neglelak på af opdrætteren, for at hun kan kende dem fra hinanden, men hundemoren har næppe brug for det, hun kan kende dem også før de får neglelak på (eller det tror jeg i hvert fald hun kan😊). Hunde har selvfølgelig også deres gode lugtesans at klynge sig til så på den måde har de en fordel i forhold til os. Gad vide om vi mennesker også lugter forskelligt, altså det gør vi jo, men jeg tænker mere;

gad vi om der er en særlig duft/lugt for sorte, hvide, asiater etc. som kendetegner hver “farve”? Og som vi måske, racer imellem, ubevidst identificere os mere med?

Jeg har faktisk altid været flov over, at jeg uden at kigge ordentligt på billedet på min pamflet, konkluderede at det var min kollega! Jeg følte at jeg ikke kiggede lige så ordentligt på andre farver fordi jeg ikke kunne genkende dem og holde dem ud fra hinanden, ligeså godt som jeg kan med dem der har min ditto farve. Jeg synes det var pinligt og det jeg så i “The good wife” i går gav mig lidt ro i sindet. For så et det jo ikke kun mig der har det på den måde! Men det er også meget takvækkende!

Egentlig giver det vel mening. At vi nemmere genkender nogle fra vores egen flok! Hundene og alle vi andre har haft brug for den evne i hundredvis af år. Men måske evnen, med start i bevidstheden om at vi besidder den, kan viderudvikles til en bredere flokforståelse så vi kommer igennem de barrierer der er mellem farverne?

Jeg tror virkelig at det kan være en af hurdlerne i kampen mod diskrimination, racehad og fordømmelse.

Det her er en forskellighed vi alle deler. Ligesom vi tiltrækkes af mænd (eller kvinder) som vi som regel har noget tilfældes med, så har vi også en indre biologi der gør at vi stadig ofte søger mod “ligesindede”. Faktisk er det vildt at tænke over, i hvor mange situationer ordsproget med “lige børn leger bedst” passer, f.eks. er det tit sat i forbindelse med udseende, økonomi og interesser.

Dog er der også den modvægt, der får os til at søge sammen med en partner der ligger lagt fra os på mange punkter. Og alle dem der søger partnere med anden kulør! Er det dem der er bedre til at skelne og er de i udgangspunktet så også mindre tilbøjelige til at tænke racistisk?

Er det fremmedgørelsen og den manglende identifikation med det fremmede der gør at vi ikke alle kan sammen. Er det den lille usikkerhed det skaber, ikke at kunne læse og se detaljer i et andet menneskes ansigt, at vi mennesker nogle gange reagerer med angreb mod “de fremmed”, fordi de  simpelthen ikke står vore hjerter naturligt nært?

Hvis det er sandheden der gælder i dag, så må den faenfløjtemig se at komme en tur ind i reptilhjernen og blive omprogrammeret!!!

♥️ ♥️ ♥️

For fremtiden tror jeg, at jeg vil være endnu mere opmærksom på at vi hver især får noget forskelligt med hjem, ved mødet mellem mennesker. Det jeg har set og tænker er åbenlyst, er måske noget helt andet end det min asiatiske ven har set!

♥️ ♥️ ♥️

Vil du være med til at se om du kan genkende og huske detaljer i lige høj grad mellem mennesker?

Gad vide hvad du når frem til?

Gad vide om jeg kan træne mig selv i at blive bedre?

God detaljejagt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *