Julen

Julen 2016

Hjemme hos os spiser vi and og risalamande til jul.

I år var vi også til gudstjeneste i vores søde lille Vejby kirke der ligger fem min fra vores hus.

Tilbehøret er ret klassisk med svesker, brune og hvide kartofler, rødkål, rødbeder og asier.

I år havde min mand lavet en dejlig rødkålssalat og kogt rosenkål fordi vores datter elsker rosenkål og nogle gange nipper til salaten, men ikke spiser af det andet tilbehør. Der var kræset for fyldet til anden, men jeg må sige at jeg kun er til svesker og måske til nød, lidt æbler i en and, jeg er absolut ikke til rødløg eller andet nymodens fyld;0)

Vi laver and efter min mors gamle opskrift, hvor der hældes en liter vand i bradepande sammen med kråse, hals, nyre og hjerte og anden lægges på rist over. Anden smøres ind i salt men kun udvendigt, da svesker og andet du måtte ønske at fylde inden i ellers kommer til at smage for salt (en bitter erfaring;0)

And

Anden skal veje omkring 3200 gram og i ovnen, først 3 timer ved 130°c med brystet nedad og derefter vendes den og får 2½ time med brystet opad. Når du vender anden hælder du samtidig fonden fra over i en gryde eller lignende og hælder nyt vand i bradepanden. Efter de 5½ time skrues ovnen op på 250°c i en halv time (hold øje med den)for at få skindet sprødt.

Dette giver en perfekt and!

Saucen kan du lave klare med den fond du har hældt fra da du vendte anden. Fedtet der lægger sig på toppen tages forsigtigt fra. Der findes også en smart fedtskillerkande til formålet der deler fedt og sky i et hæld. Vi har en fra Oxo.

Old school-sauce:

Lidt af fedtet røres med mel i en gryde, ved middel varme, og den sigtede sky hældes langsomt i mens du pisker godt, til den ønskede konsistens er i hus. Smag til med salt og lidt peber. saucen bliver tykkere indtil den er varmet helt igennem!

Der findes et utal af varianter, men denne sauce smager af and og er særdeles ligetil!

Risalamanden…

…lavede vi med udgangspunkt i Brdr. Prices opskrift fra bogen “Jeg glæder mig i denne tid”,men i en udgave tilpasset til os.

8 personer:

3 dl vand koges op og tilsættes 180g. grødris. Efter de har kogt et par minutter tilsættes 1,2 liter sødmælk der koges op meget forsigtigt (meget gerne med korn af vaniljestang), hvor du rører ofte.

Lav den så tidligt på dagen som muligt så du kan holde blusset så lavt som muligt så grøden ikke brænder på! Og så er der også risengrød til frokost juleaftensdag

200 g mandler smuttes og hakkes. Tag et par stykker fra så du har til mandeljagten, nogle gange deler desig på midten så det kan være godt at have et par stykker hvis det skulle ske.

Pisk 6 dl piskefløde.

Afkøl grøden, evt. udenfor samme sted som fløden og når de så har samme temperatur kan du “mixe”.

Vend piskefløde, hakkede mandler, vaniljesukker (jeg er fan af den gode gamle grønstribede fra Tørslefs) efter smag og 3-6 spsk hvid stødtmelis (efter smag;0).

“At vende” betyder at bruge en dejskraber og relativt forsigtigt vende lag inde over hinanden. det er forbudt at røre rundt, men før i stedet forsigtigt dejskraberen langs skålens kant ned til bunden og træk den skråt op igen mens du holder den så der kan ligge noget på skraberen, som så blandes. Dette gentages til du har en jævn ensartet risalamande.

Sådan kan jeg godt anbefale en ordentlig risalamande som så bare mangler en lun kirsebærsauce at lege med.