Madplan uge 44

Så er næste uges madplan klar!

  • Blomkålssuppe, saltmandler og tartelettærter
  • Fiskefrikadeller, kartofler, tzatziki og blomkålssalat
  • Linsesalat med groft brød og/eller kyllingelår
  • Boller i karry, speltkerner og æblesalat
  • Hjemmelavede minitortillas

Mandag

Blomkålssuppe med saltmandler og tartelettærter

Ingredienser:

  • Mandler
  • Salt
  • Vand
  • Blomkål
  • Løg
  • Hvidløg
  • Piskefløde
  • Boullion (høns)
  • Tarteletter
  • Æg
  • Gorgonzola
  • Evt. lidt frisk hakket chili

Løg og hvidløg svitses i olie.

Blomkål skåret i mindre stykker vendes med løg.

Tilsæt salt og hvid peber. Vend godt rundt og vendt et par minutter med at tilsætte piskefløde. Husk at gemme lidt til tartelettærterne.

Mængden af fløde afhænger af hvor cremet (og fed) en suppe du ønsker, men den bliver bedst hvis du ikke er alt for nærig med den.

Kog op og tilsæt bouillonvand til det næsten dækker blomkålen.

Kog til blomkålen er mør og suppen kan blendes helt glat. Jævn evt. med maizena.

Tartelettærter:

Rør æg med lidt fløde, salt og peber (evt. også lidt chili). I stedet for fløde kan du også bruge cremefraiche eller hytteost det virker ret så godt!

Hæld i tarteletterne og læg små stykker af gorgonzola i.

 

Saltmandler:

Bland salt med kogende vand.

Smag evt. Det skal smage ret salt.

Bland med mandler og hæld i ildfast fad.

Bag i ovnen ved 150°c til vandet er fordampet.

Køles og hakkes groft.

 

Blomkålssuppen serveres med de lune tartelettærter og drys af saltmandler.

OBS:

Lav gerne fiskefarsen i dag og tzatzikien i dag hvis du har tid!

Obs: Saltmandlerne bruges også fredag!

 

Tirsdag

Ingredienser:

  • Laks
  • Kartofler
  • Drænet yoghurt
  • Rødbeder (revet, lagt i vand 5 min)
  • Pastinak (revet og lagt i vand i 5 min)
  • Hvidløg (fint hakket)
  • Blomkål (buketter, ikke for store)
  • Broccoli (buketter ikke for store)
  • Sesamfrø
  • Olie
  • Frugteddike (gerne en pærecidereddike)
  • Salt og peber

Fiskefrikadeller, kartofler, tzatziki og kålsalat.

Fiskefars:

Kog kartofler uden skræl og mos groft med gaffel.

Hak laks groft og mix med kartoffel, et æg, lidt hvedemel, salt og peber.

Du kan sagtens bruge halv fisk halv kartofler!

Det skal blive en god sammenhængende fars som du kan forme.

Skulle den mod forventning blive for lind laver du fiskefrikadellerne relativt små, så kan du stadig få fine deller ud af det. Og er du på forkant og ved at lave dem dagen før så kan havregryn I farsen suge en del væde!

Dellerne steges i olie på begge sider til de har en flot skorpe. Bag evt. færdig i ovnen.

 

Kartofler vaskes og skæres i både.

Vendes med olie, salt og peber og bages i ovn ved 220°c til de har fået en fin skorpe.

 

Tzatziki:

Den drænede yoghurt, vendes med hvidløg, salt og peber.

Pres væden ud af pastinak og rødbede med hænderne eller et klæde og mix med yoghurten.

 

Kålsalat:

Rist sesamfrø på en tør pande.

Vend buketter af broccoli og blomkål på en varm pande med olie, tilsæt salt og peber og drys sesamfrø over før servering.

 

Server fiskefrikadellerne, med de bagte kartoffelbådene, rodfrugttzatzikien og kålsalaten.

Obs: Tzatzikien bruges også fredag!

Onsdag:

Linsesalat med ristet rugbrød og/eller kyllingelår

Ingredienser:

  • Grønne eller sorte linser eller mix (kogt i boullionvand gerne med suppeurter)
  • Blommer (tynde skiver)
  • Gedeost (skiver)
  • Smør
  • Porre (hakket)
  • Hokkaido (i tynde skiver)
  • Honning
  • Olie
  • Salt og peber
  • Rugbrød (ristet)
  • Kyllingelår (bagt)

Kog linserne.

Skær hokkaidoen i tynde både eller skiver, smør honning på, drys lidt salt og peber på og bag i ovnen til de tager farve og er møre

Blommer skæres i både. Halvdelen vendes kort på en varm pande med olie. Den anden halvdel bruges rå.

Porre hakkes og vendes på en varm pande i smeltet smør.

Gedeosten skæres i skiver og ristes sprød på panden.

Linsesalaten anrettes med de rå blommer og hokkaido lagt rundt i kanten skiftesvis på tallerknen i bunden. Linserne vendes med porren og lægges på de rå blommer/hokaido. De stegte blommer fordeles over linserne og gedeosten fordeles over blommerne.

Server med kyllingelår eller ristet rugbrød!

 

OBS: Lav gerne fars til boller i karry i dag!

Torsdag:

Boller i karry, speltkerner og æblesalat.

Ingredienser:

  • Madras karry (evt. med lidt vestindisk karry)
  • Paprika
  • Svinekød eller hakket kalv og flæsk
  • Løg
  • Hvidløg
  • Hvedemel
  • Æg
  • Olie
  • Salt og peber
  • Kærnemælk (eller mælk eller fløde)
  • Boullionterning
  • Æbler
  • Fløde
  • Speltkerner (kogt)
  • Valnødder
  • Skulle du have en dusk frisk koriander så hak lidt til æblesalaten
  • Æbleeddike
  • Sukker/honning

Den her er lidt svær for der er vist ret mange måder at lave boller i karry på, men nu tager vi en af dem i dag så kan vi måske prøve en anden en anden gang.

Farsen:

En fars bliver altid bedre af at få tid til at fordele smagen. Så lav den så tidligt som muligt!

Rist lidt paprika og karry på en tør pande, til du kan dufte det.

Brug hakket kalv og flæske eller rent svinekød. Kalvekødet vil give en lidt mere tør bolle.

Bland kødet med et æg, hvedemel, kærnemælk, salt og peber, et fint revet løg, presset hvidløg, paprika og karry.

Farsen køres igennem med en håndmixer og hviler mindst en halv time.

Kog rigeligt med vand op. Gerne med boullionterning og ekstra salt i.

Form farsboller med en ske og drop dem i det kogende vand. Som udgangpunkt er de færdige når de kommer op, men kog dem gerne lidt længere.

Sigt fonden.

Saucen:

Rist karry i en tør gryde.

Tilsæt olie og svits løg og hvidløg klare. Drys mel over og rør til en melbolle.

Tilsæt fonden, du har kogt kødbollerne i, lidt ad gangen. Rør til det jævner. Når saucen koger og er lidt tykkere end du ønsker tilsætter du lidt piskefløde, smager til med salt og peber. Pas på med peber da den jo også kan blive stærk af karry. Er du ikke tilfreds med smagen af karry kan du riste noget af på en pande og røre det i saucen.

Saucen skal helst stå og koge noget tid med et æble eller to og muligvis også tilsættes bouillonterning. Du kan i øvrigt med hæld også bruge blommer i stedet for æbler eller som kombination.

Saucen blendes eller passeres (sigtes) og hældes over kødbollerne.

 

Speltkerne koges.

 

Æbleeddike, lidt honning, salt og peber piskes med olie til det tykner.

Røde æbler gerne nogen med god syre i (f.eks. Santana), skæres i halvstore tern, vendes med dressingen og hakket koriander.

Valnødder knuses groft i hånden og drysses ud over æblerne.

 

Server boller i karry med speltkernerne og æblesalaten.

 

Fredag:

Mini-tortillaer

Ingredienser:

  • Hvedemel
  • Bagepulver
  • Salt og peber
  • Olie
  • Flødeost
  • Hvidløg (presset)
  • Kinakål (snittet)
  • Gulerødder (revet)
  • Bønnespire
  • Kartofler (kogte i tern)
  • Havtorn (evt. fra frost)er du ikke til havtorn kan du bruge ribs eller lidt fint snittet rabarber
  • Æbleeddiken fra i går
  • God revet fed ost (men en der ikke er lagret længe)
  • Tzatziki fra tirsdag
  • Saltmandler fra mandag

Hjemmelavede mini-tortillaer:

Tortilla-dej:

Husk at dejen skal være relativt fast at arbejde med. Mere fast end til andre ting.

  • Start med ca. 7 dl. hvdemel
  • ½ tsk. bagepulver
  • ½ tsk. salt
  • ½ dl. olie
  • 3 dl. vand

Bland mel, bagepulver og salt. Rør olie i og tilsæt vand.

Dejen skal som sagt være rimelig fast men stadig til at have med at gøre.

Tag den ud af skålen og ælt den godt igennem.

Der findes en tortilla-presser som kan hjælpe hvis du bliver bidt af at lave dine egne!

Når du ruller dem ud så gør det meller to stykker bagepapir og vær meget obs på at de ikke bliver for tynde. Jeg vil skyde på at de gerne må være 3 mm. Gå efter en størrelse som et pitabrød.

Tortillaerne steges på en tør pande til de hæver lidt, vendes og får et par minutter på den anden side.

 

Fyld:

De kogte kartofler vendes med hvidløg, flødeost, salt og peber. Og du må nok bare stikke grabberne i det, det er den eneste måde at få det ordentligt blandet på.

Fordel kartoffelmix på tortillaerne, og drys ost på. Der skal ikke ret meget på af hverken kartoffel eller ost. Bages i ovn ved ca. 180°c eller lavere uden varmluft helst, til osten er smeltet.

Salat af fint snitte kinakål, gulerødder, havtorn og bønnespire som vendes med lidt æbleeddikedressing.

Minitortillaerne anrettes med salaten på toppen, en klat tzatziki og drys af hakkede saltmandler på toppen og spises med fingrerne.

Du kan med fordel vælge at hakke eller drysse en variant af tørret eller frisk chili med i salaten. Eller bare servere den i en skål til selvvalg.

Det smarte ved at lave tortillaerne så små er at det bliver nemmere at styre og de skal bare foldes op en enkelt gang på midten og så hapses.

 

VELBEKOMME!

Charlotte fra Esskocha.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *