Min aversion mod madopskrifter

Jeg er ved at udvikle en ret så stor aversion mod opskrifter.

Fordi jeg mener at opskrifter kan være ædelæggende for vores passion, kreativitet og lyst til at lave mad.

Lad mig komme med et eksempel.

Jeg finder en opskrift på noget rigtig lækkert jeg virkelig har lyst til at lave og spise.

Jeg følger opskriften slavisk ned til mindste detalje.

Jeg bruger alle de rigtige ingredienser og jeg gør mit yderste for at det hele skal blive godt.

Og selvfølgelig bliver det godt.

Jeg følger jo en opskrift!

MEN det bliver ikke godt!

I hvert fald bliver det ikke som JEG vil have det.

Hverken smag, konsistens eller udseende bliver som på billedet!? I hvert fald ikke sådan præcis som jeg synes det skal være

Først bliver jeg gal, på den der lidt ansvarsfralæggende måde.

Nu har jeg gjort alt hvad der stod jeg skulle gøre for at få et flot resultat som det på billedet, for der er jo altid et billede der fortæller, hvordan det skal se ud, og så alligevel trods mine anstrengelser er lykkedes det mig ikke at blive tilfreds.

Når jeg er færdig med at være vred på bogen og skribenten så begynder jeg at tage lidt af ansvaret tilbage.

For opskrifter kommer jo ikke med indbygget tilfredshedsgaranti.

Der er temmelig meget der afhænger af kokken.

Og af råvarerne, der er forskellige i smag, konsistens og størrelse, måske mine citroner var mindre (eller større)? Måske det er en af grunde?

Når jeg er færdig med at tænke over råvare, sammensætning, tilberedning etc. så bliver jeg ærgerlig.

Jeg bliver ærgerlig over at jeg har brugt al den tid på noget jeg ikke er tilfreds med og så er det at det går op for mig at jeg har lavet mad med hovedet under armen!

Jeg har smidt min egen kreativitet i skammekrogen og fuldt en andens.

Og dét kan næppe give et resultat der tilfredsstiller mine smagsløg.

Mine smagsløg er anderledes end dine, mine erfaringer, mine kvalifikationer er anderledes end dine. Men en ting tror jeg vi har tilfælles:

Vi ved hvad vi kan lide og hvad vi ikke kan lide.

Nu skal vi bare lære at arbejde os hen til den smag vi selv kan lide.

Opskrifter er fantastiske som inspiration, men de kan aldrig være den endegyldige sandhed!

Fordi vi alle er forskellige. Har forskellig kultur og opvækst. Sågar klimaet vi bor i kan spille en rolle for vores præferencer. Vi kan tænke at vores smag er vores egen, men ofte deler vi en stor del af den med vore landsmænd og måske præcis derfor er vi vænnet til at tro at det vore landsmænd kan lide er det samme som det vi selv kan lide.

Men går vi ned i detaljerne og virkelig smager, sådan rigtig smager, så er det voldsomt forskelligt. Også blandt landsmænd.

Den ene er til meget salt.

Den anden til meget stærkt.

Og den tredje har en gane der går op i en bedre balance af surt og sødt!

Så længe jeg selv laver den mad jeg selv spiser er alt jo fint. Men hvad sker der når jeg laver mad til andre?

Til børn?

Til voksne?

Hvad sker der når andre laver mad til mig?

Børn har ikke så stort et ordforråd som voksne til at sætte ord på smag, til gengæld er deres smagsløg bedre smagende omkring de 12 år end på noget andet tidspunkt i livet. Vi voksne smager kun med tungen, hvorimod børnene også har smagsløg på den hårde og bløde gane samt på indersiden af kinderne.

(Har lige et billede i hovedet af hvordan det ville se ud hvis der også var smagsløg på ydersiden af kinderne hihi, men måske det giver lidt mening hvorfor børn så ivrigt fordeler mad alle steder i hovedet. Blandet sammen med de motoriske evner naurligvis:)

Vores smagsløg skifter celler og dannes igen og igen. Faktisk lever smagscellerne i vores smagsløg kun ca. 1 uge og med tiden dannes der færre og vi kan helt miste vores smagssans.

Børns voldsomme reaktion på mad kan være mere forståelig, når du ved at de oplever tingene kraftigere både mht. intensiteten af smag, duft og udseende, men også fordi det er første gang. De har endnu ikke nogen erfaring der kan fortælle eller guide dem i retning af hvad det er for en oplevelse de vil få når de spiser den mad vi stiller foran dem. Og præcis derfor må vi ikke presse på. For så er det dét de husker og koder sammen med maden og måltidsoplevelsen.

Lad smagning være et personligt frivilligt valg.

Server ikke alt muligt andet, hvis dit barn ikke spiser det der er på bordet men sørg for at have noget på bordet som barnet kan spise sig mæt i f.eks. ris, pasta eller kartofler. Og kan de så pludselig heller ikke lide det lige den dag så er det okay, er der ikke mistanke om sygdom, så er det faktisk okay at et barn ikke spiser til et enkelt måltid!

Vi voksne kan bare ikke lide det! Børn skal spise så har mor og far det bedst!

Men ligeså okay den følelse er, ligeså forkert synes jeg det vil være hvis vores børn finder ud af det.

De skal ikke spise for at gøre os glade. De skal lære at stole på deres egen mæthedsfornemmelse, mærke efter og faktisk er man nød til at holde pauser ind imellem for at vide om man er mæt. Og måske man så ikke skal presses til at spise i den periode hvor man lige er i gang med at mærke efter?

Børn er meget påvirkelige og det de kan lide og gladeligt spiser i børnehaven er ikke nødvendigvis en sikker vinder når de kommer hjem.

Et måltid er påvirket af mange ting.

En stemning og de mennesker man spiser med spiller store roller. Børn påvirkes af særligt andre jævnaldrernes valg og fravalg. De voksne spiller en kæmpe rolle under måltidet, men er der flere børn lytter de ret så meget til hinanden i stedet for!

Så min pointe er at mad ikke kan stå alene. Det spiller sammen med rummet og omgivelserne og de sjæle du spiser med, præcis ligesom måltidet under tilblivelsen er afhængig af råvare, tilberedning og skaberen med kniven i hånden.

Det bliver aldrig opskriften der redder smagen og måltidet!

 

Men bare rolig jeg har en plan!

En plan jeg håber vil hjælpe til, at alle der har lyst, bedre kan finde nye veje i køkkenet (eller hvor de nu laver mad).

Det er dét min bog handler om, samtidig med at den kun omtaler danske råvare i sæson, skal den gerne revolutionere (det var da et lille bitte ord jeg ku’ der) måden vi normalt laver mad på i vores eget køkken!

Charlotte fra Esskocha.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *