Mine ikke så danske overvejelser

Jeg har længe grublet over hvad jeg egentlig mener om min egen tanke om udelukkende at bruge danske råvare i køkkenet!

Jeg er ikke det mindste i tvivl om mit ønske om at påvirke og hjælpe til en større udnyttelse af dansk frugt og grønt i dansk sæson.

Jeg er heller ikke i tvivl om at det, at arbejde målrettet med de danske årstider vil give en masse udfordringer. Forhåbentlig, og det er sådan jeg allerede oplever det, vil det også give en masse nye muligheder som vi kan tage at føle på i vores hverdag.

Mit håb er at vi med vores bevidsthed kan påvirke detailhandlen til også at følge årstiderne! De danske vel at mærke!

Men samtidig med at jeg 100% går ind for at udbrede brugen af de danske råvare i sæson, er der altså også en anden vinkel jeg bliver nød til at forholde mig til.

For hvis jeg forestiller mig, og det er jo selvfølgelig helt hypotetisk og på nuværende tidspunkt urealistisk, at alle danskere udelukkende købte dansk, ja så ville der være en lang række lande vi ikke længere ville importere fra og dermed ikke ville støtte økonomisk. Min tanke har så været om de lande måske ville kunne klare sig med det de havde når det nu ikke skulle sælges til os? Men jeg kan ikke forestille mig at en verden uden samhandel vil føre til en verden med større samhørighedsfølelse og vilje til at hjælpe hinanden. En verden der ikke hjælper hinanden og har brug for hinanden, men bare er en samling lande der må klare sig selv, dét kan jeg ikke se rykker noget som helst i den rigtige retning.

Fordelene ved at forbruge lokalt producerede og forarbejdede vare er at vi kan klare os uden transporten. Og at vi kan holde det såkaldte klimaaftryk nede, hvis vi da ellers kan holde styr på hvad der er det bedste at lave mad af.

Så da jeg i dag faldt over den HER artikel som jeg også delte på Esskocha’s facebookside, måtte den med i dagens indlæg. Den svare (forhåbentlig så sandt som muligt) på hvad vi kan gøre helt lavpraktisk når vi skal vælge hvad vi spiser!

Tilbage til mine tanker om samhandel contra udelukkende lokalhandel så er jeg jo ikke voldsomt bekymret for at handlen mellem verdens lande er ved at gå i stå pga. mine tanker om at lære at spise efter de danske sæsoner, men jeg arbejder helst efter et mål der holder også i længden og det betyder at jeg ind imellem må rette lidt til.

Derfor er jeg nået frem til at fødevare der ikke kan produceres på nogen årstid I Danmark, med et udbytte der er stort nok, og som har en ernæringsmæssig betydning for vores kost og sundhed skal være ok!

Bønner, kikærter og linser er hovedårsagen til alle mine tanker om det her. For når jeg gerne vil støtte op om vegansk kost, I hvert fald engang imellem, ja så ville de være utrolig svært at undvære!

Det vigtige for mig er bare at det ikke bliver en sovepude. Hovedfokus er og bliver danske råvare i sæson, men krydderier og bælgfrugter får altså lov at finde vej til mine hverdagsmadplaner. Ligesom citrusfrugter nok også gør det grundet deres vigtige tilføjelse af C-vitaminer i vintersæsonen. Derimod mener jeg at avocado pt. kun skal høre fester til!

Det jeg håber, er at jeg vil formå at skabe gode madplaner med fokus på de danske grøntsager/frugter der er i den givne årstid og så sørge for at madplanerne også er så ernæringsmæssigt dækkende som muligt med de fødevare der er tilgængelige.

Et andet krav til madplanerne er at de skal være relativt lette at gå til og frigive tid du normalt ville bruge på at planlægge eller gå hvileløst rundt i supermarkedet for at få en idé til aftensmaden!

Sidste og måske vigtigste ting jeg vil nævne er at mine madplaner skal opfylde kravet om at der er mulighed for at bruge rester fra ugen. Derfor laver jeg også kun madplaner til 5 dage for at der er plads til at lave noget andet et par dage f.eks. for at få brugt rester og det der lige er i køler og skabe. Desuden spiller det en vigtig rolle i planerne at rester skal kunne indgå i andre retter.

Har du ønsker eller spørgsmål til noget du gerne vil have jeg putter i en madplan så sig endelig til!

Charlotte fra Esskocha.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *