Tiderne ændrer sig hele tiden???

Jeg husker det som om at jeg som barn og også i mine “unge/yngre dage” havde en fornemmelse af at sådan som tingene var, sådan ville de altid være.

Og der må jeg da så lige sige at jeg er blevet klogere…. lige på det felt hahaha…

I nat blev jeg vækket af menstruationssmerter og det skulle da lige vise sig at være en højaktuel begivenhed, lige i dag. For, på var til arbejde, hørte jeg en debat i radioen om hvorvidt kvinder skulle gøres berettiget til en ekstra slags sygedage pga. menstruationssmerter!!! Okay den var ny… Selv jeg havde ikke tænkt på den mulighed!

Jeg er en af dem der alle dage har kæmpet en jævn ærgerlig kamp mod de der månedlige smerter. Jeg er ikke den hårdest ramte i verden, men bestemt heller ikke i nærheden af at være en af de der lykkelige pamfilliusser der bare sejler lige igennem månederne, uden at bemærke andet end udgiften til bind og/eller tampax, for det er da stadig noget vi bruger eller er jeg så meget bagefter på sidste års bloddebat at jeg ikke har luret at det er yt ikke at efterlade en pyt…sorry kunne ikke lade være.

Men det var da en mærkelig snak, var det ikk? At kvinder vil have lov til at bløde igennem!!! Giv den gas, men jeg har altså aldrig mødt en kvinde der synes det var sejt at der var en blodplet uden på bukser/kjole/nederdel. Måske det mest af alt handlede om at der var nogle kvinder der gerne ville komme det tabu, det er at bløde igennem, til livs? Og set fra den vinkel giver det da meget god mening. Men det var bare ikke helt sådan det blev kastet op på barrikaderne. Gad vide om det også var en del af kvindeoprøret i 70’erne, at der skulle være plads til også at bløde frit, nu var de jo ret røde de der strømper i forvejen så måske der bare ikke var nogen der lagde mærke til det dengang! Håber du kan høre at jeg sidder og griner lidt i skægget høhø ej ind på sporet med mig igen, nu går der da fest i den.

 

Det jeg ville sige er…

Jeg gik i folkeskole fra 1982 til 1993 børnehaveklase til og med 10. klasse på den samme skole, med lidt forskellige børn og lidt forskellige lærere. I 7. kom der en pige ind i klassen som røg. Ikke i det skjulte, nej hun havde ligefrem fået lov, hun har nok haft en seddel med hjemmefra;0) om at hun gerne måtte ryge i frikvartererne. Hendes storebror røg også og moren gjorde også selv… Hvordan ville det lige have set ud hvis det var i dag…

Gitte står i skolegården og ryger da gårdvagten kommer hen og beder hende om at slukke smøgen. Gitte hiver en seddel op af baglommen på de lasede jeans (som lige skal nævnes er blevet super hotte igen, dog hed det dengang cowboybukser!!!), hun viser stolt sedlen frem, men gårdvagten ryster på hovedet og siger, Jamen der må slet ikke ryges på skolens område og i øvrigt skal man være 18 for at købe smøger såååå….. Gitte må aflevere sine cigaretter til gårdvagten (der så sikkert ryger dem senere efter at have haft en vikartime i 8a der har bundet hende fast til lærestolen med halstørklæder og det ville have været ok hvis det ikke var for tegnstifterne under betrækket), men nu står hun altså med Gittes smøg i munden, vel og mærke udenfor skolens område.

 

Ja det var andre tider den gang jeg gik i skole. Den gang kunne forældre give deres børn lov til at gøre ting mod sig selv som alle ved deres fulde fem vidste var forkert. Og ingen kunne, eller ville, gøre noget ved det.

Da jeg blev spurgt om jeg ikke ville prøve at blive venner med vores nye (rygende) pige i klassen svarede jeg NEJ. Ikke pga. pigen men pga. røgen. Hun lugtede altid af røg og jeg hadede den lugt, den sveg i næsen og sjovt nok, kan jeg stadig den dag i dag, til trods for en del år som festryger, virkelig ikke lide røglugten der hænger i tøjet. I virkeligheden synes jeg vidst nok at hun var lidt sej. Tænk at hun røg, men jeg kunne bare ikke ha’ det.

I dag tænker jeg, at det er for viiiiiiildt at hendes forældre (og særlig moren, det er mærkeligt nok altid mødrene jeg bebrejder mest hmm) gav hende lov. Det virker som om de ikke har ville kæmpe for deres datters sundhed og fremtidige liv. Det ultimative skræmmebillede på en bjørnetjeneste man kan gøre mod/for sit barn!

 

Nogle år senere fik hun fjernet nogle lymfer under armene fordi hun døjede med sved. Ved ikke om hun også døjede med svedlugt, det mærkede jeg i hvert fald aldrig noget til, men det er skræmmende at tænke at hun måske har røget for at dække over svedlugten eller at den omvendt kan være kommet fordi hun røg! I så fald er det seriøst skæbnen når den leger vild satire med vores liv!

 

Med hensyn til sygedage særligt for menstruationssmerter, synes jeg nok lidt det er som med pletterne. Det skal ikke være tabu. Det skal være okay, at melde sig syg og uarbejdsdygtig i forbindelse med alle slags sygdomme og smerter, ligegyldigt hvad de så skyldes. Men ligefrem at sige at der skal være en særlig slags sygedage til den tid på måneden, er måske at tage den lidt langt.

Som de også talt om i radioen, så er det, at vi kvinder er ærlige omkring det, måske den bedste vej ud af noget der for nogen har været et tabu. Måske et selvpålagt tabu, men det kan jo være svært at se forskel når man har det rigtig skidt og bare ikke har lyst til at sige til sine madlige kollegaer (eller kvindelige der aldrig viser at de lider under det) at man er dårlig pga. menses!

Men endnu engang føler jeg mig ekstra heldig, for selv om jeg sjældent har skjult for hverken kvinder eller mænd, når jeg har haft de der “kvindesmerter” så har jeg oplevet stor forståelse, faktisk særligt fra mændene!

 

Så til alle Jer dejlige kvinder der digter en historie når det i virkeligheden er menstruationsmerter;

Ærlighed rykker altså bare mest!!!

Og så skal du heller ikke have dårlig samvittighed over at lyve!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *